Poradna lékaře detail dotazu

Dotaz

Lucie Š., 6.5.2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to u substituce štítné žlázy v případě, že mám již velice nízkou hodnotu TSH (např. 0,05), avšak hodnota fT4 je v normálních hodnotách - nemusím tedy snižovat dávkování, pokud je volná frakce v normě? Jako VPL totiž při substituci levothyroxinem jako kontrolu nabírám pouze TSH a nikoliv fT4, tak mě tato situace hodně překvapila (upozornil mě na chybu endokrinolog po tom, co jsem substituci na základě výsledků výše snížila). Děkuji za odpověď, s pozdravem Lucie Š.

Odpověď odborníka, 22.05.2020

Dobrý den, v některých konkrétních situacích (u nemocných s karcinomem štítné žlázy, se strumou nebo uzly ve štítné žláze) je endokrinologem nastavena tzv. supresní léčba - dávka podávaných hormonů štítné žlázy je postupně navyšována tak, aby se dosáhlo hodnoty TSH pod dolní hranici normy (nebo v případě karcinomů i pod 0,1 mIU/l). Pacient je tak záměrně v pásmu subklinické hypertyreózy, kdy je TSH pod dolní hranicí normy a volné hormony jsou v normálním rozmezí. Doporučuji u těchto nemocných do léčby nezasahovat a dávku tyroxinu neměnit. V případě podezření na projevy předávkování odeslat pacienta na časnější kontrolu nebo konzultaci k ošetřujícímu specialistovi. Pokud se u těchto pacientů provádí laboratorním vyšetření, pak je potřeba stanovit jak TSH, tak i volný T4.

Praktické informace pro praktické lékaře přináší jedinečný webový projekt JáPraktik.cz. Má být každodenním pomocníkem ve Vaší praxi, podpořit komunikaci s pacienty
a umožnit konzultaci se specialisty.

Proč tu jsem?