#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktuální poznatky k hormonálním poruchám v těhotenství

Aktuální poznatky k hormonálním poruchám v těhotenství

V průběhu těhotenství dochází v ženském organismu k řadě endokrinních změn. Ženy se mohou potýkat s různými hormonálními poruchami od nejčastějších, jako je porucha funkce štítné žlázy, až po méně frekventované, mezi něž patří například Addisonova choroba.

Poruchy funkce štítné žlázy

Mezi nejčastější endokrinní poruchy v těhotenství patří onemocnění štítné žlázy. Odlišné metabolické potřeby těhotných žen vedou ke změnám ovlivňujícím funkci štítné žlázy. I proto je vhodné těhotným ženám doporučit jednoduchý on-line test (www.medimerck.cz/cz/home/thyroid/selftest.html), který může pomoci včas odhalit poruchu funkce štítné žlázy.

Diagnózy související se štítnou žlázou mají zásadní dopady na matku i plod, proto hypotyreóza i hypertyreóza vyžadují pečlivé sledování a léčbu. V průběhu těhotenství se u pacientek mohou objevit rovněž uzly ve štítné žláze. Nejčastější příčinou hypotyreózy v těhotenství je chronická autoimunitní tyreoiditida (Hashimotova tyreoiditida) s prevalencí 2–3 %, u hypertyreózy se jedná o Gravesovu-Basedowovu nemoc, která postihuje 0,1–0,4 % těhotných. V léčbě hypotyreózy se přistupuje k hormonální suplementaci s cílem udržet hodnoty TSH v mezích normy pro jednotlivé trimestry. Cílem léčby hypertyreózy v těhotenství je zabránit hypotyreóze plodu a držet hypertyreózu u matky na akceptovatelné úrovni. Komplikace obou diagnóz spočívají zejména v riziku předčasného porodu, preeklampsie či nízké porodní hmotnosti plodu.

Poruchy funkce nadledvin

Poruchy funkce nadledvin mají závažné dopady na zdravotní stav matky a plodu během těhotenství a snižují rovněž ženskou plodnost. Nedostatečná funkce nadledvin byla v minulosti před zavedením terapie glukokortikoidy spojována s 35–45% mortalitou těhotných žen. Řádná léčba dysfunkce nadledvin umožňuje ženám s těmito diagnózami otěhotnět a donosit plod.

Addisonova choroba, málo frekventované endokrinní onemocnění spočívající ve snížené hladině hormonů kůry nadledvin, nepředstavuje v současné době při správně nastavené terapii překážku v početí, těhotenství a porodu dítěte. Zavedená glukokortikoidní a mineralokortikoidní terapie probíhá během celého těhotenství, přičemž některým pacientkám je nutné ve III. trimestru mírně navýšit dávkování glukokortikoidů. V průběhu porodu je potřeba v pravidelných intervalech aplikovat fyziologický roztok a kortikosteroidy. Při protrahovaném porodu se podávají i vysoké dávky. Návrat k běžné léčbě by měl proběhnout během 3 dnů po porodu.

Pro kongenitální adrenální hyperplazii (CAH), vrozenou chorobu kůry nadledvin, jejíž příčinou je defekt jednoho z enzymů nutných pro tvorbu hormonů kortisolu a aldosteronu, jsou dostupné guidelines pro léčbu v průběhu těhotenství a při porodu. V terapii se využívají steroidy a potlačení nadprodukce adrenokortikotropního hormonu. Díky pravidelné kontrole klinického stavu, hladiny elektrolytů a sérové hladiny androgenů je možné stanovit potřebnou dávku glukokortikoidů a mineralokortikoidů. V I. trimestru těhotenství by měla být hladina sérového a volného testosteronu laboratorně kontrolována každých 6 týdnů a v dalších fázích těhotenství vždy po 8 týdnech. Pro stanovení přesného léčebného postupu se doporučuje určit pohlaví plodu pomocí ultrazvuku, neboť nadměrná hladina androgenu u matky má jen minimální dopady na plod mužského pohlaví. Se začátkem porodu by u žen s CAH měla být zahájena glukokortikoidová terapie ve specifické dávce, která se po skončení porodu rychle vrací na původní hodnoty.

Růstová restrikce plodu a kortisol

Nedostatek kortisolu u matky se považuje za jednu z možných příčin intrauterinní růstové restrikce plodu (IUGR). Pokud je nedostatečný růst doprovázen abnormálně nízkým krevním tlakem těhotné ženy a nadměrnou pigmentací související s nadprodukcí kortikotropinu a melanocyty stimulujícím hormonem, je třeba zvažovat právě deficit kortisolu. Diagnózu lze potvrdit pomocí endokrinologických testů, jejich interpretace ovšem může být problematická, neboť řada změn je v graviditě fyziologických a nejsou pro ně zavedené těhotenské referenční hodnoty.

Onemocnění příštítných tělísek

Hormonální poruchy se mohou týkat rovněž příštítných tělísek. Onemocnění postihující tyto útvary, které produkují parathormon, nepatří mezi běžné diagnózy u žen v produktivním věku. Pokud v těhotenství není rozpoznána primární hyperparatyreóza, zvyšuje se riziko mateřské i fetální morbidity. Nejčastější příčinou tohoto onemocnění je adenom příštítných tělísek. Příštítná tělíska produkující nadměrné množství parathormonu a související hyperkalcémie u matky zvyšují incidenci novorozenecké hypokalcémie a předčasného porodu nedonošeného novorozence.

Hypoparatyreóza je v těhotenství vzácnou diagnózou a většinou je její příčinou chirurgické odstranění štítné žlázy.

(pak)

Zdroje:
1. Abraham M. R. Adrenal disease and pregnancy. Medscape Drugs & Diseases, 2021 Mar 23. Dostupné na: https://emedicine.medscape.com/article/127772-overview
2. Mestman J. H. Parathyroid disorders of pregnancy. Semin Perinatol 1998; 22 (6): 485–496, doi: 10.1016/s0146-0005(98)80028-1.
3. Singh S., Sandhu S. Thyroid disease and pregnancy. StatPearls, Treasure Island, 2022 Jul 19. Dostupné na: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538485

Doporučené odborné články

Jaké tyreopatie by měl léčit a dispenzarizovat praktický lékař pro dospělé – novelizace doporučených postupů z roku 2023
3. května 2024
Endokrinologie

Jaké tyreopatie by měl léčit a dispenzarizovat praktický lékař pro dospělé – novelizace doporučených postupů z roku 2023

Se širší dostupností laboratorních a zobrazovacích vyšetření je diagnostikováno stále více onemocnění štítn...
Detail článku arrow
Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře
22. dubna 2024
Endokrinologie

Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře

Hypotyreóza Štítná žláza Tyreopatie
Přinášíme praktický souhrn základních informací a doporučení týkajících se problematiky periferní hypotyreó...
Detail článku arrow
Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik
22. dubna 2024
Endokrinologie

Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik

Přinášíme vám soubor 4 praktických „taháků“, které stručně a přehledně shrnují nová doporučení pro manageme...
Detail článku arrow