#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hyperkalcémie u dospělých – příčiny, diagnostika a léčba dle aktuálních poznatků

Hyperkalcémie u dospělých – příčiny, diagnostika a léčba dle aktuálních poznatků

Kalcium patří mezi nejhojněji zastoupené prvky v lidském organismu a hraje důležitou roli v činnosti nervové soustavy, kardiovaskulárního systému a řadě různých buněčných funkcí. Zvýšená koncentrace kalcia v těle může způsobovat mnoho různě závažných problémů a bez řádné diagnostiky a léčby může hyperkalcémie představovat i život ohrožující stav.

Úvod

Hyperkalcémie je definována jako koncentrace kalcia v séru vyšší než 2 směrodatné odchylky (SD) průměrné hladiny sérového kalcia. Koncentrace kalcia je nejvyšší u novorozenců a kojenců, klesá v průběhu dětství a stabilizuje se okolo 17 let věku. Fyziologické rozmezí sérového kalcia je dle konkrétní laboratoře 2,1–2,7 mmol/l. Většina kalcia se nachází v kostech (kalciumfosfát) a pouze malá část připadá na buňky a extracelulární tekutiny. V séru se přibližně 45 % kalcia váže na bílkoviny, 45 % se vyskytuje v ionizované formě a 10 % je vázáno s anionty kyselin.

Etiologie a epidemiologie

Hlavními příčinami hyperkalcémie jsou zvýšená produkce parathormonu (PTH) související s adenomem nebo hyperplazií příštítných tělísek, familiární hypokalciurická hyperkalcémie či různé endokrinní syndromy. Další významnou příčinou jsou malignity (renální karcinom, leukémie, lymfom a další). Spolu s hyperparatyreózou vyvolávají 90 % všech případů zvýšené hladiny kalcia. Prevalence hyperkalcémie se pohybuje mezi 1 a 2 %. Prevalence hyperparatyreózy činí 0,2–0,8 % a zvyšuje se s věkem. Hyperkalcémií jsou provázena přibližně 2 % všech nádorových onemocnění. Hyperkalcémie způsobená hyperparatyreózou má obvykle mírnou oligo-/asymptomatickou formu, zatímco zvýšená koncentrace kalcia související s malignitami se rozvíjí rychleji a má závažnější průběh.

Symptomy 

Projevy hyperkalcémie se obvykle objevují při koncentraci kalcia v séru dosahující hodnot 3 mmol/l. Bez ohledu na etiologii je škála symptomů široká a zahrnuje například gastrointestinální potíže (nauzea, zvracení, bolest), obtíže postihující pohybový aparát (osteoporóza, osteomalacie, artritida), renální a urologické potíže (ledvinové kameny, polyurie, polydipsie), únavu, slabost a psychické změny jako např. zmatenost, depresivní poruchy či poruchy paměti. Závažná hyperkalcémie může vést rovněž k poruchám srdeční činnosti, vyvolat arytmie a bradykardii a způsobit změny na EKG – jedná se o prodloužení intervalu PR, zkrácení intervalu QT či rozšířený komplex QRS. Hodnoty kalcia > 3,5 mol/l mohou způsobit encefalopatii a hodnoty > 3,7 mmol/l se považují za život ohrožující stav, při kterém hrozí selhání orgánů.

Diagnostika

Většina případů hyperkalcémie je diagnostikována v rámci rutinního vyšetření krve. Při pátrání po etiologii zjišťujeme hladinu PTH, vitaminu D, ionizovaného kalcia, fosforu, magnézia, alkalické fosfatázy, dále testujeme renální funkce, kalcitonin a poměr kalcium/kreatinin v moči.

  • Pokud je příčinou hyperkalcémie hyperparatyreóza, vysokou hladinu kalcia doprovází vysoká hladina iPTH a nízká hladina fosforu.
  • Při familiární hypokalciurické hyperkalcémii je hladina PTH v normě, zatímco hladina magnézia je vysoká a stav doprovází hypokalciurie.
  • U hyperkalcémie způsobené dalšími příčinami je hladina PTH zpravidla snížená.

Kromě laboratorního vyšetření krve se v diagnostice hyperkalcémie uplatňují také zobrazovací metody (CT nebo mamografie pro vyloučení karcinomu plic, prsu a sarkoidózy, ultrasonografie a MRI pro vyšetření příštítných tělísek) a také EKG (známkami hyperkalcémie jsou zploštění či inverze vlny T, mírné prodloužení komplexu QRS a intervalu PR, elevace úseku ST a přítomnost vlny J na konci komplexu QRS).

Léčba 

Hyperkalcémie vyžaduje léčbu, pokud se jedná o symptomatickou formu; u asymptomatických pacientů potom při hladině kalcia > 3,0 mmol/l. Cílem léčby je eliminovat kalcium z extracelulární tekutiny, snížit resorpci kalcia v gastrointestinálním traktu a snížit kostní resorpci. Prvním krokem je doplnění intravaskulárního objemu s využitím intravenózního podávání fyziologického roztoku až do navození diurézy 200–300 ml/hod., eventuálně je diuréza forsírovaná diuretiky. U závažných stavů, kdy hrozí srdeční selhání či renální insuficience, se uplatňuje hemodialýza. U pacientů s hyperparatyreózou se po lokalizaci zvýšeně aktivního příštítného tělíska přistupuje k paratyreoidektomii, v případě hyperkalcémie způsobené maligním onemocněním se ve farmakoterapii využívají bisfosfonáty. Pokud není operační řešení možné nebo zdroj zvýšené produkce PTH není nalezen, lze podávat cinakalcet v perorální formě. Hyperkalcémie způsobená nadbytkem vitaminu D může být léčena steroidy.

Prognóza

Prognóza je u hyperkalcémie, která nesouvisí s malignitami, považována za dobrou. V případech, kdy příčina spočívá v nádorovém onemocnění, pacienti často vyžadují agresivní terapii na jednotce intenzivní péče a navzdory interdisciplinární léčbě je související morbidita závažná a vysoká.

(pak)

Zdroj: Sadiq N. M., Naganathan S., Badireddy M. Hypercalcemia. StatPearls, Treasure Island, 2021 Nov 26. Dostupné na: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430714

Doporučené odborné články

Jaké tyreopatie by měl léčit a dispenzarizovat praktický lékař pro dospělé – novelizace doporučených postupů z roku 2023
3. května 2024
Endokrinologie

Jaké tyreopatie by měl léčit a dispenzarizovat praktický lékař pro dospělé – novelizace doporučených postupů z roku 2023

Se širší dostupností laboratorních a zobrazovacích vyšetření je diagnostikováno stále více onemocnění štítn...
Detail článku arrow
Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře
22. dubna 2024
Endokrinologie

Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře

Hypotyreóza Štítná žláza Tyreopatie
Přinášíme praktický souhrn základních informací a doporučení týkajících se problematiky periferní hypotyreó...
Detail článku arrow
Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik
22. dubna 2024
Endokrinologie

Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik

Přinášíme vám soubor 4 praktických „taháků“, které stručně a přehledně shrnují nová doporučení pro manageme...
Detail článku arrow