#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dysfunkce štítné žlázy při onkologické imunoterapii

Dysfunkce štítné žlázy při onkologické imunoterapii

Francouzští autoři ve svém čerstvě publikovaném příspěvku upozorňují na potřebu monitorování funkce štítné žlázy u pacientů, kteří v léčbě maligních nádorů užívali či užívají imunoterapii.

Úvod

V léčbě onkologických pacientů se stále častěji používají monoklonální protilátky z řad inhibitorů imunitních kontrolních bodů (tzv. checkpoint inhibitory: anti-PD1, anti-PDL1, anti-CTLA4): pembrolizumab (Keytruda; léčba maligního melanomu, nemalobuněčného karcinomu plic, Hodgkinova lymfomu, uroteliálního karcinomu, skvamózního karcinomu hlavy a krku a renálního karcinomu), nivolumab (Opdivo; ve stejných indikacích), avelumab (Bavencio; léčba pacientů s renálním karcinomem nebo karcinomem z Merkelových buněk), durvalumab (Imfinzi; léčba nemalobuněčného karcinomu plic) a další. Protinádorová imunoterapie se podává u různých typů malignit a významně prodlužuje život mnohým pacientům. Mezi nejčastější nežádoucí účinky této terapie popsané v klinických studiích i v běžné praxi patří dysfunkce štítné žlázy.

Klinický obraz

Klinické příznaky poruch štítné žlázy jsou obvykle nespecifické, a proto by na jejich možný výskyt měl myslet každý lékař, který vyšetřuje pacienta, jenž podstoupil či podstupuje protinádorovou imunoterapii. Obvykle jde o nebolestivou tyreoiditidu s dvoufázovým průběhem: nejprve se objeví tyreotoxikóza, po níž se rozvíjí sekundární hypotyreóza, často ireverzibilní. Příznaky jsou nezřídka nespecifické a zahrnují astenii, změny tělesné hmotnosti, vzácně poruchy srdečního rytmu. Dysfunkce štítné žlázy se objeví zpravidla po 2–4 cyklech imunoterapie a bývá častější u terapie anti-PD1 a anti-PDL1 protilátkami.

Diagnostika a terapie

Diagnóza se stanoví podle hladiny tyreotropního hormonu (TSH) a volného thyroxinu (fT4). U tyreotoxikózy s palpitacemi je doporučena symptomatická léčba betablokátory, při zjištěné hypotyreóze je třeba rychle nasadit substituční léčbu. Důležité je, že dysfunkce štítné žlázy nejsou kontraindikací pro pokračování v protinádorové imunoterapii.

Závěr

Vzhledem k četnému výskytu tyreoideální dysfunkce u pacientů, kteří podstoupili či podstupují protinádorovou imunoterapii, zejména protilátkami anti-PD1 a anti-PDL1, je doporučeno pečlivé monitorování funkce štítné žlázy v této skupině.

(zza)

Zdroj: Cugnet Anceau C., Abeillon J., Maillet D. et al. Thyroid dysfunctions secondary to cancer immunotherapy. Bull Cancer 2020 Feb; 107 (2): 262−271, doi: 10.1016/j.bulcan.2019.10.005.

Doporučené odborné články

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem
27. února 2024
Diabetologie

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem

Diabetes mellitus 2. typu
Nedávné přehledové práce dokládají, že metformin je bezpečnou alternativou inzulinu v léčbě diabetu v těhot...
Detail článku arrow
Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?
12. února 2024
Kardiologie

Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?

Kardiovaskulární kontinuum
Betablokátory (BB) jsou součástí rutinní léčby v mnoha kardiovaskulárních (KV) indikacích včetně srdečního...
Detail článku arrow
Problematika holistického pojetí zdraví z pohledu pacientů PL
20. ledna 2024

Problematika holistického pojetí zdraví z pohledu pacientů PL

Problematika holistického pojetí zdraví je v současné době velmi aktuálním tématem. Dodržení holistického p...
Detail článku arrow