#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poruchy štítné žlázy u syndromu polycystických ovarií

Poruchy štítné žlázy u syndromu polycystických ovarií

Jelikož se Hashimotova tyreoiditida a syndrom polycystických ovarií vyskytují současně, představuje infertilita u těchto pacientek závažný klinický problém. Systematický přehled polských autorů, vycházející z prací na toto téma nalezených v databázi PubMed a publikovaných do prosince 2015, si kladl za cíl zjistit společné etiologické faktory obou onemocnění.

Úvod

Poruchy štítné žlázy, především Hashimotova tyreoiditida, jsou výrazně častější u pacientek se syndromem polycystických ovarií než v celkové populaci (přibližně 27 % oproti 8 %). To je významné především u mladých žen, protože obě poruchy mohou být u těchto pacientek spojeny s problémy s fertilitou. 

Výsledná zjištění

Příčiny společné prevalence obou nemocí zůstávají stále nejasné, nicméně literární přehled poskytl určité indicie.

Pravděpodobnými společnými etiologickými faktory se jeví genetické pozadí a autoimunitní příčiny. Byly popsány 3 genetické polymorfismy, které hrají roli jak u syndromu polycystických ovarií, tak u Hashimotovy tyreoiditidy. Jde o polymorfismus genu pro fibrilin 3, regulujícího aktivitu transformujícího růstového faktoru beta (TGF-β) a hladiny regulačních T buněk, dále polymorfismus genu receptoru pro gonadotropin uvolňující hormon (GnRH) a polymorfismus genu CYP1B1, který ovlivňuje hydroxylaci estradiolu.

Z vystupňování imunitní odpovědi směrem k autoimunitě u syndromu polycystických ovarií je suspektní vysoký poměr estrogenu a progesteronu, jehož důsledkem jsou anovulační cykly, i vysoké hladiny estrogenu během prenatálního života narušující vývoj thymu a jeho funkci v udržování imunitní tolerance. V patogenezi Hashimotovy tyreoiditidy i syndromu polycystických ovarií zřejmě hraje roli rovněž deficit vitaminu D.

Závěr

Výše uvedené společné etiologické faktory spojené s problémy s fertilitou u Hashimotovy tyreoiditidy a syndromu polycystických ovarií vyžadují další výzkum. Vzhledem ke složitosti problematiky poruch štítné žlázy souvisejících s fertilitou a graviditou by léčba měla být vedena endokrinologem ve spolupráci s gynekologem.

(hak)

Zdroj: Kowalczyk K., Franik G., Kowalczyk D. et al. Thyroid disorders in polycystic ovary syndrome. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2017 Jan; 21 (2): 346−360.

Doporučené odborné články

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem
27. února 2024
Diabetologie

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem

Diabetes mellitus 2. typu
Nedávné přehledové práce dokládají, že metformin je bezpečnou alternativou inzulinu v léčbě diabetu v těhot...
Detail článku arrow
Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?
12. února 2024
Kardiologie

Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?

Kardiovaskulární kontinuum
Betablokátory (BB) jsou součástí rutinní léčby v mnoha kardiovaskulárních (KV) indikacích včetně srdečního...
Detail článku arrow
Problematika holistického pojetí zdraví z pohledu pacientů PL
20. ledna 2024

Problematika holistického pojetí zdraví z pohledu pacientů PL

Problematika holistického pojetí zdraví je v současné době velmi aktuálním tématem. Dodržení holistického p...
Detail článku arrow