#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Snižuje adherence k léčbě metforminem u pacientů s DM2 riziko demence a Parkinsonovy choroby?

Snižuje adherence k léčbě metforminem u pacientů s DM2 riziko demence a Parkinsonovy choroby?

Metformin je u pacientů s diabetem 2. typu (DM2) většinou lékem 1. volby. Vedle vlivu na snížení glykémie má i řadu dalších příznivých účinků. Níže prezentovaná studie na základě dat z reálné praxe zkoumala, zda adherence k léčbě metforminem snižuje riziko demence a Parkinsonovy choroby.

Metodika a cíle studie, hodnocená populace

Do retrospektivní kohortové studie bylo z tchajwanské národní databáze zdravotního pojištění zařazeno celkem 31 684 párů pacientů vytvořených podle propensity score (průměrný věk 55,22 ± 9,64 roku; 56,3 % mužů) s DM2 (diagnostikovaným mezi lety 2002 a 2014) na kombinované antidiabetické terapii zahrnující metformin. Každý pár tvořil 1 pacient s adherencí k léčbě metforminem (tzn. užíval metformin kontinuálně během 1. roku po nasazení) a 1 pacient s neadherencí k léčbě metforminem (tzn. sám metformin vysadil nebo došlo ke změně medikace ze strany ošetřujícího lékaře).

Do studie nebyli zařazeni pacienti mladší 18 let, nemocní se závažnými orgánovými komplikacemi (např. s cévní mozkovou příhodou nebo akutním infarktem myokardu v anamnéze, polyneuropatií či retinopatií), s kontraindikací podávání metforminu a těhotné ženy.

Primárními sledovanými parametry byly diagnóza demence nebo Parkinsonovy choroby.

Výsledky

Průměrná délka sledování činila 5,24 roku u pacientů s adherencí k užívání metforminu a 5,04 roku u pacientů neadherentních. Adherence k léčbě metforminem byla spojená s významně nižším rizikem vzniku demence (poměr rizik [HR] 0,72; 95% interval spolehlivosti [CI] 0,60–0,85; p < 0,001). Během 5letého sledování dosahovala její incidence 1,67/1000 pacientoroků ve skupině s adherencí k léčbě metforminem a 2,26/1000 pacientoroků ve skupině neadherentních.

Analýza podskupin ukázala, že riziko demence bylo u diabetiků s adherencí k léčbě metforminem signifikantně nižší bez ohledu na pohlaví, věk (≤ 65 let/> 65 let) a inzulinoterapii (která může odrážet i absenci vlivu závažnosti diabetu). Signifikantní přínos adherence k metforminu byl zjištěn jen u jedinců bez výskytu cévní mozkové příhody, fibrilace síní a hyperlipidémie a s hypertenzí v průběhu sledování.

Ve skupině s adherencí k léčbě metforminem ovšem nebylo pozorováno snížení rizika vzniku Parkinsonovy choroby (HR 0,97; 95% CI 0,73–1,29; p = 0,825). Její incidence činila 0,62/1000 pacientoroků ve skupině s adherencí a 0,65/1000 pacientoroků ve skupině neadherentních.

Závěr

Adherence k léčbě metforminem v 1. roce léčby byla u pacientů s diabetem 2. typu spojená se snížením rizika demence v průběhu 5 let. Tento vliv nebyl pozorován u Parkinsonovy choroby. Doložené snížení rizika demence může motivovat lékaře k dlouhodobé preskripci metforminu v 1. linii léčby DM2. Kauzální vztah a mechanismus neuroprotekce však zatím zůstávají neobjasněny.

(mafi)

Zdroj: Chen P. C., Hong C. T., Chen W. T. et al. Metformin adherence reduces the risk of dementia in patients with diabetes: a population-based cohort study. Endocr Pract 2023; 29 (4): 247–253, doi: 10.1016/j.eprac.2023.01.007.

Doporučené odborné články

Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře
22. dubna 2024
Endokrinologie

Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře

Hypotyreóza Štítná žláza Tyreopatie
Přinášíme praktický souhrn základních informací a doporučení týkajících se problematiky periferní hypotyreó...
Detail článku arrow
Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik
22. dubna 2024
Endokrinologie

Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik

Přinášíme vám soubor 4 praktických „taháků“, které stručně a přehledně shrnují nová doporučení pro manageme...
Detail článku arrow