#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Souvislosti zvýšené aktivity sympatiku a metabolického syndromu

Souvislosti zvýšené aktivity sympatiku a metabolického syndromu

Zvýšení klidové tepové frekvence, která je odrazem nadměrné aktivity sympatického nervového systému, je spojeno se zvýšenou kardiovaskulární, ale i celkovou mortalitou. Nadměrná aktivita sympatiku také souvisí se všemi složkami metabolického syndromu.

S aktivací sympatického nervového systému jsou silně asociovány především dvě složky metabolického syndromu, tj. hypertenze a obezita. Aktivita sympatického nervového systému hraje zásadní roli v regulaci oběhu a krevního tlaku. Zvýšená aktivita sympatiku se významně podílí na patogenezi esenciální hypertenze modifikací srdeční frekvence, srdečního výdeje, periferní cévní rezistence a renální retence sodíku. 

Alfa-adrenergní vazokonstrikce snižuje mj. krevní průtok kosterními svaly a vede k poklesu utilizace glukózy v metabolicky aktivních myocytech a následně k inzulinové rezistenci. Hyperinzulinémie zvyšuje vyplavování triglyceridů z jater a následně snižuje hladinu HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu LDL cholesterolu.

Přestože autonomní poruchy nejsou u obezity homogenní, některé studie prokázaly, že většina jedinců vykazuje hyperaktivitu sympatického nervového systému. U obézních jedinců je tonus sympatiku zvýšený zejména v ledvinách, kosterních svalech a periferních cévách.

Obecně je možné říci, že poruchy sympatického nervového systému úzce souvisejí se všemi složkami metabolického syndromu. Přestože účast sympatickém nervovém systému na patofyziologii metabolického syndromu je jasná, je obtížné určit, zda jsou metabolické změny zodpovědné za poruchy funkce sympatického nervového systému, nebo naopak. Zvýšenou aktivitu sympatického nervového systému lze ovlivnit farmakologicky i nefarmakologicky, tj. změnou životního stylu, snížením energetického příjmu a zvýšením pohybové aktivity.

(ada)

Zdroje:

  1. dos Santos Moreira M. C., de Jesus Pinto I. S., Mourão A. A. et ak. Does the sympathetic nervous system contribute to the pathophysiology of metabolic syndrome? Front Physiol 2015; 6: 234, doi: 10.3389/fphys.2015.00234.
  2. Julius S., Gudbrandsson T., Jamerson K. et al. The hemodynamic link between insulin resistance and hypertension. J Hypertens 1991; 9 (11): 983−986.

Doporučené odborné články

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem
4. března 2024
Diabetologie

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem

Diabetes mellitus 2. typu
Nedávné přehledové práce dokládají, že metformin je bezpečnou alternativou inzulinu v léčbě diabetu v těhot...
Detail článku arrow
Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?
27. února 2024
Kardiologie

Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?

Betablokátory (BB) jsou součástí rutinní léčby v mnoha kardiovaskulárních (KV) indikacích včetně srdečního...
Detail článku arrow