#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Uvolnění preskripce antidiabetik: Praktici mohou od června předepisovat gliptiny

Uvolnění preskripce antidiabetik: Praktici mohou od června předepisovat gliptiny

Od letošního 1. června budou moci praktičtí lékaři předepisovat diabetikům 2. typu některá perorální antidiabetika. Konkrétně jde o tzv. gliptiny – látky blokující enzym DPP-4. „Je to přelomové rozhodnutí,“ hodnotí uvolnění preskripce Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP.

Uvolnění preskripce se týká 4 účinných látek

Po letech diskusí došlo k dohodě všech zúčastněných stran – zdravotních pojišťoven, Ministerstva zdravotnictví ČR, České diabetologické společnosti ČLS JEP, praktických lékařů i SÚKL. Ten následně vydal letos na jaře souhlasné stanovisko. Praktičtí lékaři tak mohou svým pacientů s diabetem 2. typu od 1. června 2020 předepisovat gliptiny. Rozhodnutí se konkrétně týká účinných látek vildagliptin (Galvus), linagliptin (Trajenta), sitagliptin (Januvia) a saxagliptin (Onglyza).

Praktici se starají o více než 220 tisíc diabetiků

„Domnívám se, že jde o přelomové rozhodnutí,“ uvedl místopředseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP a praktický lékař MUDr. Igor Karen. Podle jeho odhadů praktičtí lékaři v současnosti léčí nebo dispenzarizují přes 220 tisíc diabetiků 2. typu z celkového zhruba 1 milionu těchto pacientů v České republice. Z 5500 ordinací primární péče se totiž zhruba 3000 stará o osoby s DM 2. typu, průměrná praxe přitom pečuje o zhruba 75 pacientů s diabetem. Preskripce gliptinů by se podle MUDr. Karena mohla týkat asi 5 % všech pacientů s DM 2. typu, o něž se praktici starají.

Prolomení ledů?

V souvislosti s uvolňováním preskripce moderních antidiabetik se v odborných kruzích vede diskuse i o dalších antidiabetikách. Jednání se týkala například analog GLP-1. Ovšem Česká diabetologická společnost ČLS JEP vydala k této možnosti letos v březnu zamítavé stanovisko. „Tady se již dostáváme tak trochu na pole diabetologů, kteří jsou − bez jakýchkoliv pochybností − v tomto směru vědomostně mnohem dál a zkušenější než základna VPL. Zde by proto měla být nastavena spolupráce VPL a diabetologa minimálně s konzultační činností,“ komentuje rozhodnutí Igor Karen.

Uvolnění preskripce pro praktické lékaře, jež se týká řady léků na chronická onemocnění, je důležitou součástí probíhající reformy primární péče. Praktikům se s diabetology dlouhodobě nedařilo najít společnou řeč. Praktičtí lékaři argumentovali tím, že tzv. moderní perorální antidiabetika patří mezi velmi bezpečné léky, jejichž preskripce je běžná v primární péči téměř kdekoli v západní Evropě, navíc je v souladu s jejich atestací. Diabetologové uvolnění preskripce odmítali především s argumenty, že praktickým lékařům chybí pro výběr optimální moderní léčby častý kontakt s diabetiky. Plátci péče (zdravotní pojišťovny) pak argumentují rizikem navýšení úhrad.

(lek)

Doporučené odborné články

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem
4. března 2024
Diabetologie

Aktuální poznatky k léčbě gestačního diabetu a DM2 v těhotenství metforminem

Diabetes mellitus 2. typu
Nedávné přehledové práce dokládají, že metformin je bezpečnou alternativou inzulinu v léčbě diabetu v těhot...
Detail článku arrow
Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?
27. února 2024
Kardiologie

Do jaké míry betablokátory snižují úmrtnost u pacientů se srdečním selháním a sinusovým rytmem?

Betablokátory (BB) jsou součástí rutinní léčby v mnoha kardiovaskulárních (KV) indikacích včetně srdečního...
Detail článku arrow