#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč teď potřebujeme více vitaminu D než kdy jindy?

Proč teď potřebujeme více vitaminu D než kdy jindy?

Potřebujeme vitamin D? Zcela nepochybně. V čem všem nám ovšem může být prospěšný dle aktuálních poznatků? A to nejen v „časech covidových“, kdy začal být hojně skloňován i laickou veřejností...

Pole působnosti probádaná i nově objevovaná

Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích a poměrně dlouho jsme se domnívali, že jeho úlohou je jen regulace hladiny vápníku a fosfátů v krvi. Už to samo o sobě ukazuje, že se jedná o látku na pomezí vitaminu a hormonu. Udržení vyrovnané bilance těchto minerálů probíhá v souhře s příštítnými tělísky. Je to ale ještě daleko složitější, vitamin D zasahuje do mnoha funkcí organismu, včetně imunitního systému. Nové studie ukazují, že rozvoj řady onemocnění je do určité míry spojen s jeho nedostatkem. Neznamená to, že správná hladina vitaminu D nás před těmito nemocemi ochrání, ale pravděpodobně může snížit riziko jejich rozvoje.

Vitamin D jednak přijímáme v tučných potravinách, jednak se nám vytváří při osvitu pokožky sluncem. A ukazuje se, že obě cesty jsou důležité.

Móda? Tak trochu ano, ale...

Fenomén módních témat funguje ve všem, včetně zdraví. Každý větší objev způsobí, že se pozornost odborníků i veřejnosti upře jedním směrem a někdy se nové téma i přecení. Když se potom s trochou zkušenosti podíváme do minulosti, zjistíme, že často se v určité době točíme kolem jedné věci, zatímco ostatní se podceňují. To by se mohlo snadno stát i s vitaminem D. Fakt, že jsme teprve nedávno přišli na jeho další vazby, neznamená, že je jeho význam vyšší než význam ostatních vitaminů, nebo že je to dokonce všelék. Když budeme mít správnou hladinu vitaminu D, a zanedbáme jinou část výživy, výsledek dobrý nebude. Nezapomínejme proto ani na ostatní vitaminy. Kouzlo tkví ve vyváženosti stravy i životního stylu a v komplexním pohledu na lidské zdraví. Pokaždé, když někde zaznívá „čím víc, tím líp“, je to podezřelé a je třeba být na pozoru.

U vitaminu D je opatrnost o to důležitější, že lidské tělo nemá nástroj, který by mu pomohl zbavit se vitaminů rozpustných v tucích. Předávkování není časté, ale může mít nepříjemné následky.

Na co potřebujeme vitamin D za normální situace?

Vitamin D potřebujeme na prvním místě k regulaci hladiny vápníku v krvi. Tento minerál nemáme jen v kostech, ale v podobě iontu je nezbytně nutný i pro činnost svalů a nervů. Pokud je ho moc či málo, může to postihnout i srdce − přece jen je to také sval. Nedostatek vápníku vede ke vzniku křečí a dráždivosti. Potřebují ho samozřejmě též kosti, a to nejen v době růstu. Osteoporóza neboli řídnutí kostí postihuje dospělé, kteří mají vápníku málo, a často vede i k velmi nepříjemným a nebezpečným zlomeninám.

A na co všechno má tedy vitamin D vliv? Jeho nedostatek je spojený se:

  • zvýšeným rizikem úmrtí na kardiovaskulární choroby;
  • zhoršováním intelektu ve stáří;
  • těžkým astmatem u dětí;
  • onkologickými onemocněními;
  • diabetem 2. typu;
  • vysokým krevním tlakem;
  • roztroušenou sklerózou;
  • dalšími autoimunitními chorobami.

V poslední době se vitamin D běžně doporučuje také k posílení imunity v časech zvýšeného rizika infekce.

Proč ho potřebujeme právě teď?

V době, kdy celý svět hledá řešení pandemie, není dobré opomíjet cokoliv, co může vyladit naše imunitní funkce. Schválně zde používáme termín „vyladit“, protože kdyby je vitamin D pouze posiloval, znamenal by velké riziko pro osoby trpící autoimunitními nemocemi. Přitom je tomu naopak, proto se zdá, že vitamin D může pomoci najít rovnováhu mezi kvalitní obranou a neútočením na vlastní tkáně. Viry patří mezi hlavní příčiny rozvoje autoimunitních nemocí, tudíž je dobré udržovat se ve stavu, který riziko autoimunity může snížit, tedy nasycení vitaminem D.

Pokud budeme hovořit přímo o onemocnění COVID-19, lidé s nízkou hladinou vitaminu D mají dle řady výzkumů vyšší riziko rozvoje nemoci, respektive jejího horšího průběhu. Nehledejme ovšem ve vitaminu D všelék na pandemii − není možné, abychom všichni zdravou stravou dosáhli odolnosti. Šíření infekce v terénu „panenské půdy“ probíhá vždy drasticky a musíme hledat silnější nástroje, které ochrání všechny − nejen ty, kdo mají štěstí. Jsou mezi námi ohrožení lidé, kteří chtějí žít: děti, jež bojují s nepřízní osudu, transplantovaní pacienti, řada osob, které se nyní léčí z těžké nemoci a po jejím překonání ještě mohou žít desítky let; a o ně rozhodně nechceme přijít.

Kdo je v riziku nedostatku?

Nízkou hladinu vitaminu D mívají typicky senioři, lidé s tmavší pletí (snědší Češi také − i malý rozdíl je znát) a ti, kdo se málo vystavují slunečnímu záření. Velkým problémem jsou rovněž jednostranné diety, ať už vynucené zdravotním stavem nebo dodržované dobrovolně. Vyváženost musí být udržována alespoň suplementací doplňky stravy, u vitaminů rozpustných v tucích je navíc potřeba, aby byly konzumovány s tučnými potravinami, jinak se velmi špatně vstřebávají.

Jak jej doplnit?

Pokud tomu nebrání stav naší pokožky, měli bychom se občas ukázat sluníčku. A pokud nemáme alergii na ryby, dopřejme si občas třeba makrelu nebo lososa. Komu ryby nechutnají nebo chce mít větší jistotu, může si koupit kapsle s vitaminem D a přidávat je k jídlům, která už nějaký tuk obsahují. Nemělo by v nich ovšem být příliš vlákniny, která by mohla vitamin D pochytat. Co třeba čerstvý rohlík s máslem a horká káva? Nebo křupavý naan s mandlovou pastou? Každý určitě přijdete na to své „pravé ořechové“...

Ani po doplnění vitaminu D nesmíme zapomínat i na vše ostatní, co je potřeba ke zdravému životnímu stylu. Méně je někdy více a ideální je rovnováha. Pojďme ji hledat na cestě ke zdraví nás všech i svých pacientů.

(pez)

Zdroje:
1. Benskin L. L. A basic review of the preliminary evidence that COVID-19 risk and severity is increased in vitamin D deficiency. Front Public Health 2020; 8: 513, doi: 10.3389/fpubh.2020.00513.
2. Mikstas C. Vitamin D deficiency. WebMD, 2020 Jul 28. Dostupné na: www.webmd.com/diet/guide/vitamin-d-deficiency#1

Doporučené odborné články

Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře
22. dubna 2024
Endokrinologie

Shrnutí endokrinologických doporučení pro praktické lékaře

Hypotyreóza Štítná žláza Tyreopatie
Přinášíme praktický souhrn základních informací a doporučení týkajících se problematiky periferní hypotyreó...
Detail článku arrow
Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik
22. dubna 2024
Endokrinologie

Tyreopatie v ordinaci praktického lékaře – sada infografik

Přinášíme vám soubor 4 praktických „taháků“, které stručně a přehledně shrnují nová doporučení pro manageme...
Detail článku arrow